Хохряков Виктор Иванович

театр актёры, режиссёр, нәфис һүҙ оҫтаһы

Хохряков Виктор Иванович (13 июль 1913 йыл20 сентябрь 1986 йыл) — СССР-ҙың театр актёры, режиссёр, нәфис һүҙ оҫтаһы (тасуири уҡыусы). 1939 йылдан ВКП(б) ағзаһы. СССР-ҙың (1973) һәм РСФСР-ҙың (1965) халыҡ артисы. Ике тапҡыр Сталин премияһы лауреаты (1949, 1951). Октябрь Революцияһы (1974), Хеҙмәт Ҡыҙыл Байраҡ (1983) һәм ике «Почёт Билдәһе» ордены (1945, 1950) кавалеры.

Хохряков Виктор Иванович
рус. Виктор Иванович Хохряков
Рәсем
Заты ир-ат
Гражданлығы Flag of Russia.svg Рәсәй империяһы
Flag of the Soviet Union.svg СССР
Тыуған көнө 13 (26) июль 1913
Тыуған урыны Рәсәй империяһы, Өфө[1]
Вафат булған көнө 20 сентябрь 1986({{padleft:1986|4|0}}-{{padleft:9|2|0}}-{{padleft:20|2|0}}) (73 йәш)
Вафат булған урыны СССР, Мәскәү ҡалаһы
Ерләнгән урыны Ваганьков зыяраты[d]
Изображение могилы
Һөнәр төрө актёр, театр режиссёры
Эш биреүсе Башҡорт дәүләт академия драма театры
Харьковский русский драматический театр имени Пушкина[d]
Московский драматический театр им. Н. В. Гоголя[d]
Кесе театр
Уҡыу йорто Рәсәй дәүләт сәхнә сәнғәте институты[d]
Сәйәси фирҡә ағзаһы Советтар Союзы Коммунистар партияһы
Маҡтаулы исемдәре һәм башҡа бүләктәре
Сталин премияһы Октябрь Революцияһы ордены СССР-ҙың халыҡ артисы Хеҙмәт Ҡыҙыл Байраҡ ордены «Почёт Билдәһе» ордены «Почёт Билдәһе» ордены Почётный железнодорожник РСФСР-ҙың атҡаҙанған артисы РСФСР-ҙың халыҡ артисы Сталин премияһы
Commons-logo.svg Хохряков Виктор Иванович Викимилектә

БиографияһыҮҙгәртергә

 
Ваганьковский зыяратында Хохряков ҡәбере.

Виктор Иванович Хохряков 1913 йылдың 13 июлендә Өфө ҡалаһында тыуған. Театрҙа эшен Башҡорт драма театрының ярҙамсы составында башлай (1926)[2].

1933 йылда Ленинград сәхнә сәнғәте техникумын тамамлай (педагогы Н. В. Петр).

1933—1940 йылдарҙа Харьков урыҫ драма театрында, ә 1940—1953 йылдарҙа Мәскәү транспорт үҙәк театрында эшләй. Харьковта сәхнәлә тасуири уҡыусы булараҡ билдәлелек ала. Радио менән оҙаҡ хеҙмәттәшлек итә. Режиссёр булараҡ та эшләй.

1953 йылдан алып ғүмеренең аҙағына тиклем — ССР Союзының Кесе дәүләт академия театры актёры.

Хохряков Ви́ктор Ива́нович 1986 йылдың 20 сентябрендә вафат була. Ваганьков зыяратында ерләнгән[3].

ИжадыҮҙгәртергә

Театрҙа ролдәре.Үҙгәртергә

  • «Недоросль», Д. И. Фонвизин — Митрофан Простаков
  • «Три сестры», А. П. Чехов — Андрей Сергеевич Прозоров
  • «Со всяким может случиться», Б. С. Ромашов — Очередько
  • «Свадьба Кречинского», А. В. Сухово-Кобылин — Иван Антонович Расплюев
  • «Испанский священник», Ф. Бомонт һәм Дж. Флетчер — Лопес
  • «Шельменко-денщик», Г. Ф. Квитки-Основьяненко — Потап Шельменко
  • «Поют жаворонки», К. Крапива — Пытлеваный
  • «Бесприданница», А. Н. Островский — Юлий Капитонович Карандышев
  • «Русские люди», Симонов — Иван Иванович Глоба
  • «Бронепоезд 14-69», Вс. Иванов — Вершинин
  • «Хождение по мукам», А. Н. Толстой — Иван Ильич Телегин
  • «Мамаша Кураж и её дети», Б. Брехт — Повар
  • «На берегу Невы», К. Тренёв — Буранов

Кесе театрҮҙгәртергә

19531954 йылдар

  • «Московский характер», Софронов, Анатолий Владимирович — Алексей Кирьянович Потапов
  • «Иван Грозный», А. Н. ТолстойМ. И. Воротынский
  • «Иначе жить нельзя», А. В. Софронов — Курт Штейгер
  • Варвары (пьеса), М. ГорькийВасилий Иванович Редозубов
  • «Когда ломаются копья», Погодин, Николай Фёдорович — Замминистра
  • «Иван Рыбаков», Гусев, Виктор Михайлович (шағир) — Иван Сергеевич Рыбаков

19541955 йылдар

  • «Сердце не камень», А. Н. Островский — Потап Каркунов
  • «Крылья», Корнейчук, Александр Евдокимович — Гавриил Онуфриевич Овчаренко
  • «Волки и овцы», А. Н. Островский — Василий Иванович Беркутов

19551956 йылдар

  • «Доктор философии», Нушич, Бранислав — Живота Цвийович
  • Макбет (пьеса), У. ШекспирПривратник

19561957йылдар

19571958 йылдар

  • «Каменное гнездо», Вуолийоки, Хелла — Хозяин Симола
  • «Васса Железнова», М. ГорькийСергей Петрович

19581959йылдар

  • «Весёлка», Зарудный, Николай Яковлевич — Антон Кряж
  • «Карточный домик», О. Н. Стукалов — Отец

19621963 йылдар

  • «Браконьеры», Раннет, Эгон — Яагуп
  • «Перед ужином», Розов, Виктор Сергеевич — Егоров
  • «Нас где-то ждут» Арбузов, Алексей Николаевич — Орёл

19631964 йылдар

  • «Волки и овцы» А. Н. Островский — Василий Иванович Беркутов
  • «Порт-Артур», И. Ф. Попов һәм А. Н. Степанов — Адмирал Макаров
  • «Привидения», Г. Ибсен — Энгстранд
  • «Украли консула», Г. Д. Мдивани — Антонио
  • «Главная роль», С. И. Алёшин — Виталий Андреевич

19651966 йылдар

  • «Ревизор», Н. В. ГогольАртемий Филиппович Земляника
  • «Доктор философии», Б. Нушич — Живота Цвийович
  • «Твой дядя Миша», Г. Д. Мдивани — Ермаков
  • «Страница дневника», А. Е. Корнейчук — Гроза

19661967 йылдар

  • «Волшебное существо», А. П. Платонов һәм Р. И. Фраерман — Череватов

19671968 йылдар

  • «Джон Рид», Е. Р. Симонов — Полицейский

19691970 йылдар

  • «Дачники», Максим ГорькийДвоеточие
  • «Эмигранты», А. В. Софронов — Глазырин

19701971 йылдар

  • «Инженер», Е. С. Каплинская — Малиновский

19711972 йылдар

  • «Самый последний день», Б. Л. Васильев — Комиссар

19721973 йылдар

  • «Не всё коту масленица», А. Н. Островский — Ахов
  • «Царь Фёдор Иоаннович», А. Н. ТолстогоАндрей Петрович Луп-Клешнин
  • 1975 — «Горе от ума», А. С. ГрибоедовПавел Афанасьевич Фамусов
  • 1976 — «Беседы при ясной луне», В. Шукшин — Матвей
  • 1977 — «Признание», Дангулов — Илья Репнин
  • 1978 — «Головокружение», Г.Саркисян — Бероян
  • 1981 — «Без вины виноватые», А. Островский — Дудукин
  • 1983 — «Мой любимый клоун», В. Ливанов — Баттербард
  • 1984 — «Живой труп», Л. Толстой — Абрезков

РежиссерҮҙгәртергә

Транспорт Үҙәк театрыҮҙгәртергә

  • 1956 — «Случайные встречи» В. Е. Бахнов һәм Я. А. Костюковский
  • 1957 — «Каменное гнездо» Х. Вуолийоки (М. Н. Гладковым менән берлектә)
  • 1965 — «Доктор философии» Б. Нушич. К А. Зубов постановкаһы. Спектакль В. И. Хохряков һәм М. Н. Гладков тарафынан яңынан тергеҙелгән.
  • 1967 — «Высшая мера» М. Б. Маклярский һәм К. И Рапопорт (Б. Ф. Горбатовым менән берлектә)
  • 1973 — «Не всё коту масленица» А. Н. Островского
  • 1974 — «Одиннадцатая заповедь», Ф. Ф. Шамберк
  • 1981 — «Без вины виноватые», А. Н. Островский (А. В. Бурдонский менән берлектә)

ФильмографияһыҮҙгәртергә

  • 1946 — Во имя жизни — Владимир Петров
  • 1947 — Новый дом
  • 1948 — Страницы жизни — инженер Хомутов
  • 1948 — Молодая гвардия — Иван Фёдорович Проценко
  • 1948 — Мичурин — Рябов
  • 1948 — Повесть о настоящем человеке — Андрей Дегтяренко
  • 1949 — Сталинградская битва — Георгий Маленков
  • 1950 — Великая сила — Тимофей Милягин, директор сельскохозяйственного института
  • 1950 — Донецкие шахтёры — Александр Засядько
  • 1952 — Римский-Корсаков — Александр Глазунов
  • 1955 — Судьба барабанщика — «дядя Вася»
  • 1956 — В добрый час! — Пётр Аверин
  • 1956 — Крылья
  • 1959 — В степной тиши
  • 1959 — Необыкновенное путешествие Мишки Стрекачёва — Коренев
  • 1960 — Время летних отпусков — Таран
  • 1960 — Чужая беда
  • 1960 — Евгения Гранде — де Грассен
  • 1961 — Братья Комаровы — папа Комаров
  • 1961 — Суд сумасшедших — Зигфрид Грубер
  • 1961 — А если это любовь? — Отец Бориса
  • 1961 — Алые паруса — Сандро, трактирщик
  • 1962 — Семь нянек — начальник колонии
  • 1962 — Павлуха — Казарян
  • 1962 — Ход конём — Иван Кузьмич Лёвшин
  • 1965 — Игра без правил — полковник Маккензи
  • 1965 — Погоня — Сергей Петрович, генерал
  • 1965 — Чистые пруды — Тридесятов, отец Кати
  • 1966 — Сказки русского леса — лесничий
  • 1968 — Улыбнись соседу — Игорь Алексеевич Вершинин
  • 1969 — Ошибка Оноре де Бальзака — Оноре де Бальзак
  • 1972 — Длинная дорога в короткий день — Шульга, академик
  • |1973 — Истоки — Тихон Солнцев, секретарь горкома
  • 1973 — Каждый день доктора Калинниковой — отец Танечки
  • 1973 — Самый последний день — комиссар
  • 1974 — Любовь земная — Олег Максимович Чубарев
  • 1974 — Повесть о человеческом сердце — Стеклов, хирург, дедушка Вовы
  • 1975 — Ольга Сергеевна — Фёдор Николаевич

ТауышландырыуҮҙгәртергә

  • 1954 — Граф Монте-Кристо — Эдмон Дантес
  • 1958 — Сказка о Мальчише-Кибальчише (мультфильм)
  • 1961 — Дракон (мультфильм) — икенсе Дракон
  • 1973 — Лиса и заяц (мультфильм) — автор тексы
  • 1978 — Краденое солнце (мультфильм) — автор тексы
  • 1981 — Поросёнок в колючей шубке (мультфильм)

Маҡтаулы исемдәре һәм башҡа бүләктәреҮҙгәртергә

ИҫкәрмәләрҮҙгәртергә

  1. Хохряков Виктор Иванович // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохорова — 3-е изд. — М.: Советская энциклопедия, 1969.
  2. Большая Советская Энциклопедия. Гл. ред. А. М. Прохоров, 3-е изд. Т. 28. Франкфурт — Чага. 1978. 616 стр., илл.; 32 л. илл. и карт.
  3. ХОХРЯКОВ Виктор Иванович (1913—1986)

ҺылтанмаларҮҙгәртергә