Сти́вен А́ллан Спи́лберг (ингл. Steven Allan Spielberg; 18 декабрь 1946 йыл) — АҠШ-тың иң уңышлы кинорежиссёрҙарының береһе, сценарист, продюсер һәм монтажсы. Уның 20 иң табышлы картинаһы прокатта 10 миллиард доллар йыйған[13].

Стивен Спилберг
ингл. Steven Spielberg
Рәсем
Ҡултамға
Зат ир-ат[1][2][3][…]
Гражданлыҡ  Америка Ҡушма Штаттары[4]
Тыуған ваҡыттағы исеме ингл. Steven Allan Spielberg
Тыуған көнө 18 декабрь 1946({{padleft:1946|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:18|2|0}})[2][5][6][…] (77 йәш)
Тыуған урыны Цинциннати[d], Огайо[2]
Атаһы Арнольд Меер Спилберг[d]
Бер туғандары Энн Спилберг[d]
Хәләл ефете Кейт Кэпшоу[d]
Балалары Саша Спилберг[d], Джессика Кэпшоу[d], Max Spielberg[d], Сойер Спилберг[d], Theo Spielberg[d] һәм Destry Allyn Spielberg[d]
Туған тел инглизсә
Яҙма әҫәрҙәр теле инглизсә
Һөнәр төрө кинорежиссёр, сценарий яҙыусы, кинопродюсер, актёр, сәнғәт коллекционеры, эшҡыуар, писатель научной фантастики, кино актёры, исполнительный продюсер, монтажёр, телепродюсер, режиссёр, киносценарист
Эшмәкәрлек төрө Фильм[7], кинорежиссура[d][7], киносценарий[d][7] һәм кинопроизводство[d][7]
Биләгән вазифаһы председатель жюри Каннского кинофестиваля[d]
Уҡыу йорто Университет штата Калифорния в Лонг-Бич[d]
Saratoga High School[d]
Arcadia High School[d]
Әүҙемлек урыны Голливуд[d][2]
Сәйәси фирҡә ағзаһы Демократическая партия[d]
Сәләмәтлек торошо Дислексия[d]
Ҡатнашыусы commencement at the Harvard University[d][8] һәм Ice Bucket Challenge[d][9]
Әҫәрҙәр исемлеге Steven Spielberg bibliography[d]
Фильмография фильмография Стивена Спилберга[d]
Ойошма ағзаһы Writers Guild of America, West[d][10] һәм Гильдия режиссёров Америки[d][11]
Маҡтаулы исемдәре һәм башҡа бүләктәре
рыцарь-командор ордена Британской империи командор ордена Короны Большой офицерский крест ордена «За заслуги перед Федеративной Республикой Германия»

Дневная премия «Эмми»[d]

Премия Гильдии режиссёров Америки[d]

Национальная гуманитарная медаль США Филадельфийская медаль Свободы премия «Оскар» за лучшую режиссёрскую работу премия «Оскар» за лучшую режиссёрскую работу премия «Оскар» за лучший фильм

New York Film Critics Circle Award for Best Animated Film[d]

премия BAFTA за лучший фильм[d] (1993)

премия центра Кеннеди

New York Film Critics Circle Award for Best Film[d] (1993)

премия Национального общества кинокритиков США за лучшую режиссуру[d] (1982)

премия Национального общества кинокритиков США за лучшую режиссуру[d] (1993)

Премия «Сатурн» за лучшую режиссуру[d] (2003)

премия «Золотой глобус» за лучшую режиссёрскую работу

премия Бостонского общества кинокритиков за лучшую режиссуру[d] (1983)

Премия «Сатурн» за лучшую режиссуру[d] (1994)

Премия «Выбор критиков» за лучшую режиссуру[d] (2002)

премия Хьюго за лучшую постановку[d] (1982, 1982, 1990, 1994)

премия Лондонского кружка кинокритиков лучшему режиссёру года[d] (1994)

London Film Critics Circle Award for Film of the Year[d] (1994)

Премия «Сатурн» за лучшую режиссуру[d] (1978)

New York Film Critics Circle Award for Best Film[d] (1998)

Дневная премия «Эмми» за лучшую детскую анимационную программу[d] (1997)

London Film Critics Circle Award for Film of the Year[d] (1998)

Живая легенда Библиотеки Конгресса[d] (апрель 2000)

премия «Инкпот»[d] (1982)

офицер ордена Почётного легиона Президентская медаль Свободы

премия AFI за достижения в карьере[d] (1995)

медаль мира ООН[d] (1982)

Награда имени Ирвинга Тальберга[d] (1987)

Алтын глобус

приз Каннского кинофестиваля за лучший сценарий[d]

Сезар

Премия «Сезар» за выдающиеся заслуги в кинематографе[d]

Премия «Сатурн» за лучшую режиссуру[d] (1982)

орден Улыбки кавалер Большого креста ордена «За заслуги перед Итальянской Республикой»

Зал славы научной фантастики и фэнтези[d] (2005)

почётный доктор Гарвардского университета[d] (2016)

премия Национального совета кинокритиков США за лучший фильм[d]

премия BAFTA за лучшую режиссуру[d]

Скаут-орёл

Distinguished Eagle Scout Award[d]

Звезда на голливудской «Аллее славы»[d]

почётный доктор Ягеллонского университета[d]

премия «Золотой глобус» за лучшую режиссёрскую работу

Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director[d] (1998)

Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director[d] (1993)

Бейеклеге/буйы 170 сантиметр
Рәсми сайт amblin.com/steven-spielb…
Хеҙмәттәре тупланмаһы Хәҙерге сәнғәт музейы (Нью-Йорк)[12] һәм Harvard Film Archive[d]
Авторлыҡ хоҡуҡтары статусы эштәре авторлыҡ хоҡуҡтары менән яҡланған[d]
 Стивен Спилберг Викимилектә

Биографияһы

үҙгәртергә

Стивен Спилберг 1946 йылдың 18 декабрендә АҠШ-тың Огайо штатының көньяҡ-көнбайыш өлөшөндә урынлашҡан Цинциннати ҡалаһында йәһүд ғаиләһендә тыуған[14]. Атаһы — инженер Арнольд Спилберг, әсәһе — пианистка Леи Адлер (ҡыҙ сағ. Познер). Финикс ҡалаһына күскәс, малай һабаҡҡа төшә. Стивен йыш ҡына өйҙә телевизор ҡарап ултыра. Атаһы портатив 8 мм-лы кинокамера бүләк иткәс, Стивен шул тиклем киноға төшөрөү менән мауығып китә, хатта «кинокамера-кеше» тигән ҡушамат тағалар. 1960 йылда уҡ әле, 40 минутлыҡ фильм менән конкурста ҡатнашып, еңеп сыға. Шунан космостағы зоопарк тураһындағы ике сәғәтлек фильм төшөрөп, урындағы кинотеатрҙа күрҙәтә. (24 март, 1963 й)

1975 йылда Спилберг «Яңаҡ һөйәктәре» («Челюсти») тигән триллер төшөрөп, бар донъяға таныла. Бынан һуң уның фильмдары һәр саҡ бик күп тамашасы йыя башлай.

Маҡтаулы исемдәре һәм башҡа бүләктәре

үҙгәртергә

Америка бүләктәре

үҙгәртергә
  • Оборона министрлығының «За выдающуюся гражданскую службу» миҙалы (ингл. Department of Defense Medal for Distinguished Public Service (1999)[15]. АҠШ-тың ул ваҡыттағы Оборона министры Коэн Уильям Себастьян Пентагонда тапшыра[16].
  • АҠШ-тың милли гуманитар миҙалы (рус. Национальная гуманитарная медаль США; ингл. National Humanities Medalists; 1999)[17]. АҠШ-тың ул ваҡыттағы президенты Билл Клинтон Аҡ йортта тапшыра[18].
  • Филадельфияның Азатлыҡ миҙалы (рус. Филадельфийская медаль Свободы; ингл. Spielberg Receives Liberty Medal; 2009)[19]. АҠШ-тың ул саҡтағы президенты Билл Клинтон Филадельфиялағы Милли Конституция үҙәгендә тапшыра[20].
  • Президенттың Азатлыҡ миҙалы (рус. Президентская медаль Свободы; ингл. Presidential Medal of Freedom; (2015)[21].АҠШ-тың ул ваҡыттағы президенты Барак Обама Аҡ йортта тапшыра[22].

Сит илдәр бүләктәре

үҙгәртергә

Фильмография

үҙгәртергә
  • 1959 — Последнее оружие» / The Last Gun
  • 1961 — Боевой взвод» / Fighter Squad
  • 1964 — Небесные огни» / Firelight
  • 1968 — Эмблин» / Amblin
  • 1971 — Дуэль» / Duel
  • 1974 — Шугарлендский экспресс» / The Sugarland Express
  • 1975 — Челюсти» / Jaws
  • 1977 — Близкие контакты третьей степени» / Close Encounters of the Third Kind
  • 1979 — Тысяча девятьсот сорок первый» / 1941
  • 1981 — «Индиана Джонс: В поисках утраченного ковчега» / Raiders of the Lost Ark
  • 1982 — Инопланетянин» / E.T. the Extra-Terrestrial
  • 1984 — Индиана Джонс и храм судьбы» / Indiana Jones and the Temple of Doom
  • 1985 — Цвета пурпура» / The Color Purple
  • 1987 — Империя солнца» / Empire of the Sun
  • 1989 — Индиана Джонс и последний крестовый поход» / Indiana Jones and the Last Crusade
  • 1989 — Всегда» / Always
  • 1991 — Капитан Крюк» / Hook
  • 1993 — Парк юрского периода» / Jurassic Park
  • 1993 — Список Шиндлера» / Schindler’s List
  • 1997 — Затерянный мир: парк юрского периода» / The Lost World: Jurassic Park
  • 1997 — «Люди в чёрном» / Men in Black (продюсер)
  • 1997 — Амистад» / Amistad
  • 1998 — Спасти рядового Райана» / Saving Private Ryan
  • 2001 — Искусственный разум» / Artificial Intelligence: AI
  • 2001 — «Парк Юрского периода III» / Jurassic Park III
  • 2002 — Особое мнение» / Minority Report
  • 2002 — «Похищенные (телесериал)» / Taken
  • 2002 — Поймай меня, если сможешь» / Catch Me If You Can
  • 2004 — Терминал» / The Terminal
  • 2005 — Война миров» / War of the Worlds
  • 2005 — Мюнхен» / Munich
  • 2008 — «Индиана Джонс и Королевство хрустального черепа» / Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
  • 2011 — «Приключения Тинтина: Тайна единорога» / The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn
  • 2011 — «Рухнувшие небеса» / Falling Skies
  • 2011 — «Боевой конь» / War Horse
  • 2011 — «Супер 8» / Super 8 (продюсирование)
  • 2012 — Линкольн» / Lincoln
  • 2015 — «Шпионский мост» / Bridge of Spies
  • 2016 — «Большой и добрый великан» / The BFG
  • 2017 — «Первый игрок, приготовьтесь» / Ready Player One

Иҫкәрмәләр

үҙгәртергә
  1. Record #111553324 // VIAF (билдәһеҙ)[Dublin, Ohio]: OCLC, 2003.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Deutsche Nationalbibliothek Record #118812068 // Общий нормативный контроль (GND) (нем.) — 2012—2016.
  3. Bibliothèque nationale de France идентификатор BNF (фр.): платформа открытых данных — 2011.
  4. https://www.moma.org/artists/32370 (ингл.)
  5. Barson M. Steven Spielberg // Encyclopædia Britannica (ингл.)
  6. Steven Spielberg // SNAC (ингл.) — 2010.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Чешская национальная авторитетная база данных
  8. https://www.thecrimson.com/article/2016/3/11/steven-spielberg-2016-commencement/
  9. https://time.com/3111965/here-are-the-27-best-celebrity-ice-bucket-challenge-videos/
  10. https://directories.wga.org/member/7b6681ec-01c0-4832-b0ef-e52b93ad8b5c
  11. https://www.dga.org/The-Guild/Members/Profile.aspx?mid=qhMcvTuxt8E%3d (ингл.) — ISSN 0419-2052
  12. http://www.moma.org/collection/works/107742
  13. Спилберг первым в истории кино заработал в прокате больше $10 млрд, Газета.Ru. 21 апрель 2018 тикшерелгән.
  14. The religion of director Steven Spielberg 2014 йыл 28 октябрь архивланған.
  15. DoD Honors "Private Ryan" Director Spielberg. Министерство обороны США (12 август 1999). Дата обращения: 27 август 2017. 2017 йыл 30 сентябрь архивланған.
  16. Film director Steven Spielberg receives the Department of Defense Medal for Distinguished Public Service from Defense Secretary William Cohen in a Pentagon ceremony. Министерство обороны США (12 август 1999). Дата обращения: 27 август 2017.
  17. National Humanities Medalists, 1999. Национальный фонд поддержки гуманитарных наук[en] (29 сентябрь 1999). Дата обращения: 27 август 2017.
  18. .Remarks by The President at presentation of The National Medal of the Arts and the National Humanities Medal. Белый дом (29 сентябрь 1999). Дата обращения: 27 август 2017.
  19. Steven Spielberg. Национальный центр конституции[en]. Дата обращения: 27 август 2017.
  20. Spielberg Receives Liberty Medal. CBS News (9 октябрь 1999). Дата обращения: 27 август 2017.
  21. President Obama Names Recipients of the Presidential Medal of Freedom. Белый дом (16 ноябрь 2015). Дата обращения: 27 август 2017.
  22. Remarks by the President at Medal of Freedom Ceremony. Белый дом (24 ноябрь 2015). Дата обращения: 27 август 2017.
  23. Spielberg Steven. Орден Улыбки. Дата обращения: 27 август 2017.
  24. Steven Spielberg. TCM. Дата обращения: 27 август 2017. 2018 йыл 29 сентябрь архивланған.
  25. Spielberg's Lemon Stunt Earns 'Order Of The Smile'. Orlando Sentinel (25 март 1993). Дата обращения: 27 август 2017. 2018 йыл 28 сентябрь архивланған.
  26. Steven Spielberg otrzymał od dzieci Order Uśmiechu za film "E.T.". Gazeta Wyborcza (23 март 1993). Дата обращения: 27 август 2017.
  27. Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland. Президент Германии. Дата обращения: 27 август 2017.
  28. Rede von Bundespräsident Roman Herzog bei der Gedenkveranstaltung aus Anlaß des 60. Jahrestages der Synagogenzerstörung am 9./10. November ("Reichspogromnacht") in Berlin. Президент Германии (9 ноябрь 1998). Дата обращения: 27 август 2017.
  29. "Auch ein einzelner Mensch kann die Dinge verändern". Die Welt (12 сентябрь 1998). Дата обращения: 27 август 2017.
  30. Bundespräsident ehrt Regisseur Spielberg mit Bundesverdienstkreuz: "Er zaubert Bilder, die in den Köpfen der Menschen hängenbleiben". Berliner Zeitung (11 сентябрь 1998). Дата обращения: 27 август 2017. 2016 йыл 8 март архивланған.
  31. Auszeichnung für Auseinandersetzung mit dem Holocaust: Steven Spielberg erhält das Bundesverdienstkreuz – Quelle: http://www.berliner-zeitung.de/16561672 ©2017. Berliner Zeitung (11 сентябрь 1998). Дата обращения: 27 август 2017.(недоступная ссылка)
  32. Steven Spielberg To Be Knighted. CBS News (29 декабрь 2000). Дата обращения: 27 август 2017.
  33. Spielberg receives Royal honour. BBC News (30 ғинуар 2001). Дата обращения: 27 август 2017.
  34. Spielberg Made an Honorary British Knight. ABC News (30 ғинуар 2001). Дата обращения: 27 август 2017.
  35. Spielberg Sig. Steven. Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana. Квиринальский дворец (15 апрель 2004). Дата обращения: 27 август 2017.
  36. Gazzetta n. 172 del 26 luglio 2003. Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana[en] (26 июль 2003). Дата обращения: 27 август 2017.
  37. Italy's president presents award to Steven Spielberg. Chicago Tribune (14 апрель 2004). Дата обращения: 27 август 2017.
  38. Spielberg honoured at Rome awards. BBC News (15 апрель 2004). Дата обращения: 27 август 2017.
  39. Le Président de la République remet la Légion d'honneur au cinéaste Steven Spielberg. Елисейский дворец (5 сентябрь 2004). Дата обращения: 27 август 2017.
  40. France honours director Spielberg. BBC News (6 сентябрь 2004). Дата обращения: 27 август 2017.
  41. Spielberg awarded Légion d'Honneur. The Guardian (6 сентябрь 2004). Дата обращения: 27 август 2017.
  42. Steven Spielberg reçoit la Légion d’honneur des mains de Sarkozy. Libération (21 май 2008). Дата обращения: 27 август 2017. 2018 йыл 23 июнь архивланған.
  43. Spielberg given honor for Holocaust, Darfur work. FOX News (21 май 2008). Дата обращения: 27 август 2017.
  44. Spielberg Meets with Sarkozy. Variety (22 май 2008). Дата обращения: 27 август 2017.
  45. Steven Spielberg reçoit l'insigne de Commandeur de l'Ordre de la Couronne. RTBF (19 октябрь 2011). Дата обращения: 27 август 2017.
  46. Steven Spielberg fait Commandeur de l'Ordre de la Couronne par Didier Reynders. Le Soir[en] (25 октябрь 2011). Дата обращения: 27 август 2017.
  47. Steven Spielberg a reçu l’insigne de Commandeur de l’Ordre de la Couronne. DidierReynders.be (22 октябрь 2011). Дата обращения: 27 август 2017. 2017 йыл 28 август архивланған.
  48. Spielberg's Tintin film targets new audiences. Reuters (22 октябрь 2011). Дата обращения: 27 август 2017.
  49. Steven Spielberg honoured with top arts award in Belgium. The Telegraph (22 октябрь 2011). Дата обращения: 27 август 2017. 2017 йыл 28 август архивланған.

Һылтанмалар

үҙгәртергә