Никос Кундурос

Никос Кундурос (грек. Νίκος Κούνδουρος; 15 декабрь, 1926, Айос-Николаос, Крит утрауы, Греция — 22 февраль 2017, Афина, Греция) — грек режиссёры, сценарист, продюсер, рәссам һәм монтажлаусы.

Никос Кундурос
Заты ир-ат[1]
Гражданлығы Flag of Greece.svg Греция
Тыуған көнө 15 декабрь 1926({{padleft:1926|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:15|2|0}})[2]
Тыуған урыны Греция, Афина[3]
Вафат булған көнө 22 февраль 2017({{padleft:2017|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:22|2|0}})[2][4] (90 йәш)
Вафат булған урыны Греция, Афина
Ерләнгән урыны Первое афинское кладбище[d]
Атаһы Iosif Koundouros[d]
Һөнәр төрө кинорежиссёр, сценарий яҙыусы, монтажёр
Уҡыу йорто Афинская школа изящных искусств[d][3]
Маҡтаулы исемдәре һәм башҡа бүләктәре

БиографияһыҮҙгәртергә

Критта тыуа. Сәнғәтте өйрәнә. Кинола 1954 йылдан алып эшләй («Волшебный город»). Дәүләт түңкәрелешенән һуң, власҡа ҡара полковниктар килгәс, башта Макронисос концентрацион лагерына эләгә, ә бер аҙ ваҡыт үткәс, Италияға күсеп китә. Демократия тергеҙелгәндән һуң тыуған иленә әйләнеп ҡайта.

ФильмографияһыҮҙгәртергә

РежиссерҮҙгәртергә

  • 1954 — Волшебный город / Μαγική πόλη
  • 1956 — Дракон / Ο δράκος
  • 1958 — Подпольщики / Οι παράνομοι
  • 1960 — Река / Το ποτάμι
  • 1963 — Молодые Афродиты / Μικρές Αφροδίτες
  • 1967 — Лицо медузы / Το πρόσωπο της Μέδουσας
  • 1975 — Песни огня / Τραγούδια της φωτιάς
  • 1978 — 1922 / 1922
  • 1985 — Бордель / Μπορντέλο
  • 1992 — Байрон, баллада для демона / Μπάυρον: Μπαλλάντα για ένα δαίμονα
  • 1998 — Фотограф / Οι φωτογράφοι (по мотивам «Антигоны» Софокла)

СценаристҮҙгәртергә

  • 1958 — Подпольщики / Οι παράνομοι
  • 1960 — Река / Το ποτάμι
  • 1967 — Лицо медузы / Το πρόσωπο της Μέδουσας
  • 1975 — Песни огня / Τραγούδια της φωτιάς
  • 1978 — 1922 / 1922
  • 1985 — Бордель / Μπορντέλο
  • 1992 — Байрон, баллада для демона / Μπάυρον: Μπαλλάντα για ένα δαίμονα
  • 1998 — Фотограф / Οι φωτογράφοι

ПродюсерҮҙгәртергә

  • 1954 — Волшебный город / Μαγική πόλη
  • 1963 — Молодые Афродиты / Μικρές Αφροδίτες
  • 1967 — Лицо медузы / Το πρόσωπο της Μέδουσας
  • 1975 — Песни огня / Τραγούδια της φωτιάς

РәссамҮҙгәртергә

  • 1958 — Подпольщики / Οι παράνομοι
  • 1960 — Река / Το ποτάμι
  • 1963 — Молодые Афродиты / Μικρές Αφροδίτες
  • 1998 — Фотограф / Οι φωτογράφοι

НаградаларыҮҙгәртергә

  • 1958 — 8- се Берлин халыҡ-ара кинофестивалендә «Алтын айыу» призына номинация («Подпольщики»)
  • 1960 — Бостон халыҡ-ара кинофестивалендә режиссура өсөн приз («Река»)
  • 1963 — 13-се Берлин халыҡ -ара кинофестивалендә «Алтын айыу» призына номинация («Молодые Афродиты»)
  • 1963 — 13- се Берлин-ара кинофестивалендә «Көмөш айыу» призы («Молодые Афродиты»)
  • 1963 — 13-се Берлин халыҡ-ара кинофестивалендә ФИПРЕССИ призы («Молодые Афродиты»)
  • 1967 — 17- се Берлин халыҡ -ара кинофестивалендә «Алтын айыу» призына номинация («Лицо медузы»)
  • 1979 — Кейптаун халыҡ- ара кинофестивалендә иң яҡшы фильм һәм режиссура өсөн приз («1922»)

ӘҙәбиәтҮҙгәртергә

  • Черненко М., Никос Кундурос в сборнике Режиссёрская энциклопедия. Кино Европы / Сост. Черненко М. М. — М., Материк, 2002. — с.96 — ISBN 5-85646-077-4

ҺылтанмаларҮҙгәртергә

  1. https://port.hu/jump/person-164946
  2. 2,0 2,1 Discogs — 2000.
  3. 3,0 3,1 Νίκος Κούνδουρος: Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης ξετυλίγει σαν ταινία την ιστορία της 86χρονης ζωής του(untranslated), 2013.
  4. Le cinéaste grec Nikos Koundouros est mort