Ежи Боссак (пол. Jerzy Bossak, ысын фамилияһы Ежи Бургер-Наум (пол. Jerzy Burger-Naum; 31 июль 1910 йыл — 23 май 1989 йыл) — поляк режиссёр-документалисы, сценарист, актёр, педагог һәм тәнҡитсе.

Ежи Боссак
Заты ир-ат
Гражданлығы Flag of Poland.svg Польша
Тыуған көнө 31 июль 1910({{padleft:1910|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:31|2|0}})[1][2][…]
Тыуған урыны Рәсәй империяһы, Дон Ғәскәре өлкәһе[d], Дондағы-Ростов
Вафат булған көнө 23 май 1989({{padleft:1989|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:23|2|0}})[1][2][…] (78 йәш)
Вафат булған урыны Польша Халыҡ Республикаһы[d], Варшавское столичное воеводство[d], Варшава
Ерләнгән урыны Воинское Повонзки[d]
Изображение могилы
Һөнәр төрө кинорежиссёр, уҡытыусы, журналист
Уҡыу йорто Варшава университеты
Изображение памятной доски

БиографияһыҮҙгәртергә

Ежи Боссак 1910 йылдың 31 июлендә Рәсәй империяһының Дондағы Ростов ҡалаһында йәһүд ғаиләһендә тыуған.

Варшава университетын тамамлай, 1930—1939 йылдарҙа журналистика менән әүҙем шөғөлләнә; нәшриәттә күп баҫыла. Ежи Теплиц етәкселегендәге «Старт» йәмғиәтендә тора һәм уның етәкселегендә Польшала сит ил фильмдарын популярлаштыра.

Фашист оккупацияһы йылдарында — СССР-ҙа була. 1942—1944 йылдарҙа — Польша Ғәскәрҙәренең 1-се армияһы кинотөркөмөндә режиссёр.

1956—1968 йылдарҙа Варшавала документаль фильм студияһын етәкләй. 1957-1968 йылдарҙа «Kamera» киностудияһының художество етәксеһе. Үҙенең картиналарының сценарийҙары авторы һәм авторҙашы була. Бер нисә таҫманы Вацлав Казьмерчак менән берлектә төшөрә. Режиссура факультеты деканы. 1956—1968 йылдарҙы Лодзь ҡалаһында Театр, кино һәм телевидение юғары мәктәбенең режиссура факультеты деканы, 1948 йылдан — профессор.

1989 йылдың 23 майында Варшавала вафат була.

Һайланма фильмографияһыҮҙгәртергә

РежиссерҮҙгәртергә

  • 1944 — / Majdanek cmentarzysko Europy (с Александром Фордом)
  • 1945 — Сражение за Колобжег / Bitwa o Kołobrzeg
  • 1945 — Гибель Берлина /
  • 1946 — Мост / Most
  • 1947 — Паводок (Наводнение в Польше) / Powódź
  • 1951 — Мир завоюет свет / Pokój zdobedzie swiat (с Йорисом Ивенсом, в советском прокате «Мир победит войну»)
  • 1952 — Присягаем /
  • 1954 — Возвращение на Старе Място / Powrót na Stare Miasto
  • 1955 — Варшавские встречи /
  • 1956 — Варшава 1956 / Warszawa 1956 (киноальманах; с Ярославом Бжозовским и другими)
  • 1961 — Сентябрь. Так было / Wrzesień — tak było (в советском прокате «Так было»)
  • 1963 — Реквием для пятисот тысяч / Requiem dla 500 tysiecy
  • 1967 — Свидетельство борьбы / Dokument Walki
  • 1968 — 273 ниже нуля / 273 Dni Poniżej Zera
  • 1969 — Поляки на фронтах Второй Мировой войны / Polacy na frontach II wojny światowej
  • 1970 — В Якутии /
  • 1985 — Импресарио / Impresario
  • 1985 — Шопен в Польше / Chopin w Polsce

СценаристҮҙгәртергә

  • 1951 — Донъя яҡтылыҡ яулай / swiat zdobedzie Pokój (Йорис Ивенс, совет прокатында «Тыныслыҡ һуғышты еңер»)
  • 1955 — Варшава осрашыуҙары /

АктёрҮҙгәртергә

  • 1974 — fliegen frei über uns Lasst Garten den — Юри Мембер (ТВ)

Маҡтаулы исемдәре һәм башҡа бүләктәреҮҙгәртергә

  • 1950 — ПХР дәүләт премияһы
  • 1953 — ПХР дәүләт премияһы
  • 1955 — ПХР дәүләт премияһы
  • 1964 — ПХР дәүләт премияһы
  • 1964 — Лейпцигта Халыҡ -ара документаль һым анимациялы фестиваль призы («Биш йөҙ меңдәр өсөн реквием»)
  • 1973 — 2-се Канн кинофестиваленең гран-при («Ташҡын»)
  • Ҡаҙаныштарҙың көмөш Тәреһе

ИҫкәрмәләрҮҙгәртергә

  1. 1,0 1,1 filmportal.de — 2005.
  2. 2,0 2,1 Bibliothèque nationale de France BNF танытҡысы: асыҡ мәғлүмәт платформаһы — 2011.
  3. 3,0 3,1 Каталог Немецкой национальной библиотеки

ӘҙәбиәтҮҙгәртергә

  • Кино: Энциклопедический словарь / Гл. ред. С. И. Юткевич Москва, Советская энциклопедия, 1987. — с. 55

ҺылтанмаларҮҙгәртергә