Окунева Вера Ивановна (хәҙерге фамилияһы Капутина; 29 сентябрь 1891({{padleft:1891|4|0}}-{{padleft:9|2|0}}-{{padleft:29|2|0}})1976[1], Мәскәү ҡалаһы) — совет, театры һәм киноһы актеры, РСФСР-ҙың халыҡ артисы.

Окунева Вера Ивановна
Рәсем
Заты ҡатын-ҡыҙ
Гражданлығы Flag of Russia.svg Рәсәй империяһы
Flag of the Soviet Union.svg СССР
Тыуған көнө 29 сентябрь 1891({{padleft:1891|4|0}}-{{padleft:9|2|0}}-{{padleft:29|2|0}})
Вафат булған көнө 1976[1]
Вафат булған урыны СССР, Мәскәү ҡалаһы
Ерләнгән урыны Преображенское зыяраты[d]
Һөнәр төрө актёр
Әүҙемлек осороноң башланыуы Ошибка Lua в Модуль:Wikidata на строке 199: Функция для отображения свойства не найдена.
Маҡтаулы исемдәре һәм башҡа бүләктәре
РСФСР-ҙың халыҡ артисы РСФСР-ҙың атҡаҙанған артисы

БиографияһыҮҙгәртергә

Вера Окунева (хәҙерге фамилияһы Капутина) 1891 йылдың 17 (29) сентябрендә тыуған. 1912 йылда А. И. Адашевтың драма курсын тамамлай һәм шул йылда уҡ Брест-Литовскиҙың сәхнәһендә театр эшмәкәрлеген башлай.

1914—1917 йылдарҙа Петр Струйскийҙың Мәскәүҙәге театрында уйнай. 1918—1919 һәм 1922—1923 йылдарҙа Корш театрында эшләй. 1919—1922 йылдарҙа Ҡазанда сығыш яһай. Был йылдарҙа театрҙың уйнай 1923—1936 йылдарҙа МГСПС театрында (хәҙер Вампилов исемендәге театрҙа) уйнай.

1936 йылда Совет Армияһы Үҙәк театрында актриса булып эшләй. Мәскәүҙә 2-се Колобовский тыҡрығындағы 2-се йортта йәшәй[2].

Вера Окунева 1976 йылда вафат була Ул Мәскәүҙең Преображенский (13 участкаһы) зыяратында ерләнгән.

Наградалары һәм премияларыҮҙгәртергә

Театрҙағы эштәреҮҙгәртергә

П. Струйский театрындаҮҙгәртергә

  • «Обрыв». И. А. Гончаров — Марфинька
  • «Горе от ума», А С. Грибоедов — Лиза
  • «Чайка», А П. Чехов — Маша
  • «Пигмалион», Б Шоу — Элиза Дулитла

Корш театрындаҮҙгәртергә

  • «Дни нашей жизни» Л. Н. Андреева — Оль-Оль
  • «Трильби» Ге — Трильби
  • «Лес» А. Н. Островского — Аксюша

Ҡазан театрындаҮҙгәртергә

  • «Псиша» Беляева — Псиша
  • «Воскресение» по Л. Н. Толстому — Катюша Маслова
  • «Плоды просвещения» Л. Н. Толстого — Таня
  • «Стакан воды» Э. Скриба — Королева
  • «Волки и овцы» А. Н. Островского — Глафира

МГСПС театрындаҮҙгәртергә

  • «Константин Терёхин» В. М. Киршона — Лиза Гракова
  • «Ярость» Е. Яновского — Марфа
  • «Мятеж» по Д. А. Фурманову — Ная
  • «Гордость» Ф. Гладкова — женорганизатор Бочка

Совет Армияһының Үҙәк театрындаҮҙгәртергә

  • 1937 — «Васса Железнова» М. Горького — Васса Железнова
  • 1939 — «Полководец Суворов» И. Бахтерева и А. Разумовского — Екатерина II
  • 1943 — «Нашествие» Л. М. Леонова — Демидьевна
  • 1952 — «Песнь о черноморцах» Б. А. Лавренёва — ..?
  • 1957 — «Обрыв» по И. А. Гончарову — Бабушка

ФильмографияһыҮҙгәртергә

  • 1917— Сашка-наездник
  • 1917 — Спекулянты
  • 1934 — Настенька Устинова — жена Кузьмич ҡатыны
  • 1935 — По следам героя — Маша
  • 1941 — Дочь моряка (фильм)— Мария Васильевна, Захаровтың ҡатыны
  • 1948 — Красный галстук — Капитолина Петровна, Вишняковтың әсәһе

ӘҙәбиәтҮҙгәртергә

  • Десять лет театра им. МОСПС, М., 1934; Образцова А. Г., Театр имени Моссовета, М., 1959.
  • Театральная энциклопедия. Том 4/Глав. ред. П. А. Марков — М.: Советская энциклопедия, 1965. — 1152 стб. с илл., 76 л. илл.

ИҫкәрмәҮҙгәртергә

  1. 1,0 1,1 Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Вера Окунева. 23 сентябрь 2017 тикшерелгән.

ҺылтанмаларҮҙгәртергә

  • Вера Ивановна Окунева (неопр.). Театр и его история. Дата обращения 23 сентября 2017.
  • Вера Окунева (неопр.). КиноПоиск. Дата обращения 23 сентября 2017.