Төп менюны асырға

Ива́н Васи́льевич Миколайчу́к (укр. Миколайчук Іван Васильович; 19411987) — совет актёры, кинорежиссёр, сценарист, композитор. Украина ССР-ының атҡаҙанған артисы (1968).

Миколайчук Иван Васильевич
Рәсем
Заты ир-ат
Гражданлығы Flag of the Soviet Union.svg СССР
Тыуған көнө 15 июнь 1941({{padleft:1941|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:15|2|0}})
Тыуған урыны СССР, Украина Совет Социалистик Республикаһы, Черновцы өлкәһе, Кицманский район[d], Чертория[d]
Вафат булған көнө 3 август 1987({{padleft:1987|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:3|2|0}}) (46 йәш)
Вафат булған урыны СССР, Украина Совет Социалистик Республикаһы, Киев
Үлем төрө тәбиғи үлем[d]
Үлем сәбәбе Яман шеш
Ерләнгән урыны Байково зыяраты[d]
Изображение могилы
Һөнәр төрө актёр, кинорежиссёр, сценарий яҙыусы
Уҡыу йорто Киевский национальный университет театра, кино и телевидения имени И. К. Карпенко-Карого[d]
Commons-logo.svg Миколайчук Иван Васильевич Викимилектә

БиографияһыҮҙгәртергә

1941 йылдың 15 июнендә Чорторыя ауылында тыуа (хәҙер Украинаның Черновцы өлкәһе).

1957 йылда Черновцы музыка училищеһын, 1961 йылда — О. Кобылянский исемендәге Черновцы музыкаль — драматик театр эргәһендәге театр-студияны тамамлай.

1965 йылда И. К. Карпенко-Карый исемендәге КГИТИ-ның киноактерлыҡ факультетын тамамлай (В. И. Ивченко оҫтаханаһы).

«Төш» фильмында йәш Тарас Шевченко һәм «Онотолған ата-бабаларҙың күләгәһе» фильмында Иван Палийчуктың ролдәре уға дөйөм танылыу килтерә. 1979 йылда үҙенең күптәнге хыялын тормошҡа ашыра — «ХХ Вавилон» фильмын төшөрә.

1983 йылда «Иван тураһында уйҙырмалар» сценарийын яҙа, ә 1984 йылда режиссер был сценарий буйынса фильм әҙерләй, әммә «Иван тураһында уйҙырмаларҙы» 1986 йылдың көҙөнә генә рөхсәт итәләр.

1987 йылдың 3 авгусында яман шештән вафат була. Киевта Байково зыяратында ерләнә.

Наградалары һәм премияларыҮҙгәртергә

  • Украина ССР-ының атҡаҙанған артисы (1968)
  • Украинаның Н. А. Островский исемендәге Ленин комсомолы премияһы (1967)
  • УССР-ҙың Т. Г. Шевченко исемендәге Дәүләт премияһы (1988 — үлгәндән һуң ) — «Төш», «Онотолған ата-бабаларҙың күләгәһе», «Ҡарағура», «Комиссарҙар», «Вавилон-ХХ», «Шундай һуң,шундай йылы көҙ», «Ҡара билдә менән аҡ ҡош» фильмдарында Тарас Шевченко, Иван Палийчук, Давид Мотузка, Григорий Громов, Петр Дзвонарь, Фабиан, Григор Корчак ролдәре өсөн

ФильмографияһыҮҙгәртергә

АктёрҮҙгәртергә

  1. 1964 — Сон — Тарас Шевченко
  2. 1964 — Тени забытых предков — Иван Палийчук
  3. 1965 — Гадюка — белогвардеец Брыкин[1]
  4. 1966 — Бурьян — Давид Мотузка
  5. 1967 — Две смерти (короткометражный)
  6. 1967 — Киевские мелодии (короткометражный) — композитор
  7. 1967 — Аннычка — Роман Дерич, жених Аннычки
  8. 1967 — Каменный крест — Микола
  9. 1967 — Разведчики — Виктор Курганов
  10. 1968—1969 — Освобождение — Савчук, сержант
  11. 1968 — На Киевском направлении — эпизод
  12. 1968 — Ошибка Оноре де Бальзака — Левко, крепостной лакей графини Эвелины Ганской
  13. 1970 — Комиссары — Григорий Громов
  14. 1970 — Белая птица с чёрной отметиной — Пётр Дзвонарь, старший сын, коммунист
  15. 1971 — Иду к тебе
  16. 1971 — Лада из страны берендеев — Рей
  17. 1971 — Захар Беркут — Любомир
  18. 1972 — Наперекор всему — Иоко
  19. 1972 — Пропавшая грамота — Казак Василь
  20. 1973 — Повесть о женщине — писатель
  21. 1973 — Когда человек улыбнулся — Алексей
  22. 1973 — Про Витю, про Машу и морскую пехоту — Вакула
  23. 1974 — Марина — дирижёр
  24. 1975 — Волны Чёрного моря — Терентий, старший брат Гаврика
  25. 1975 — Канал — Зайченко
  26. 1976 — Тревожный месяц вересень — Гнат, юродивый-немой
  27. 1978 — Море — Симохин
  28. 1978 — Искупление чужих грехов — Русин
  29. 1978 — Под созвездием Близнецов — член экипажа самолёта
  30. 1979 — Вавилон XX — Фабиан
  31. 1981 — Лесная песня. Мавка — Лесовик / Дядько Лев (роль озвучил актёр Павел Морозенко)
  32. 1981 — Такая поздняя, такая тёплая осень — Григор Корчак
  33. 1982 — Возвращение Баттерфляй — Антон Крушельницкий
  34. 1983 — Легенда о княгине Ольге — Владимир Красное Солнышко, князь
  35. 1983 — Миргород и его обитатели — Курочка
  36. 1986 — Жменяки
  37. 1986 — На острие меча — Турчин, генерал (Последняя работа в кино. Роль озвучил актёр Виталий Дорошенко)

СценаристҮҙгәртергә

  1. 1970 — Белая птица с чёрной отметиной
  2. 1974 — Мечтать и жить
  3. 1977 — Бирюк
  4. 1978 — Под созвездием Близнецов
  5. 1979 — Вавилон XX
  6. 1981 — Такая поздняя, такая тёплая осень
  7. 1986 — И в звуках память отзовется…
  8. 1989 — Небылицы про Ивана

РежиссёрҮҙгәртергә

  1. 1979 — Вавилон XX
  2. 1981 — Такая поздняя, такая тёплая осень

КомпозиторҮҙгәртергә

  1. 1970 — Белая птица с чёрной отметиной
  2. 1979 — Вавилон XX

ИҫкәрмәләрҮҙгәртергә

  1. в титрах — И. Николайчук

ҺылтанмаларҮҙгәртергә