Төп менюны асырға

Нуриев Рудольф Хәмит улы (17 март 1938 йыл6 ғинуар 1993 йыл) — СССР, Бөйөк Британия һәм Франция сәхнәләрендә сығыш яһап, бөтә донъяға танылған башҡорт балет артисы һәм балетмейстер.

Нуриев Рудольф Хәмит улы
Рәсем
Заты ир-ат[1][2][3]
Гражданлығы Flag of Russia (1991–1993).svg Рәсәй
Flag of the Soviet Union.svg СССР
Flag of Austria.svg Австрия
Тыуған көнө 17 март 1938({{padleft:1938|4|0}}-{{padleft:3|2|0}}-{{padleft:17|2|0}})[3][4][5][6][7]
Тыуған урыны СССР, РСФСР, Иркутск
Вафат булыу көнө 6 ғинуар 1993({{padleft:1993|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:6|2|0}})[3][4][5][6][7] (54 йәш)
Вафат булған урыны Леваллуа-Перре[d][2]
Үлем төрө тәбиғи үлем[d]
Үлем сәбәбе смерть от Спида[d]
Ерләнгән урыны кладбище Сент-Женевьев-де-Буа[d]
Һөнәр төрө балет артисы, хореограф, дирижёр, актёр, бейеүсе, балетмейстер, кино актёры
Бүләктәре һәм маҡтаулы исемдәре
Уҡыу йорто Балетная труппа Мариинского театра[d]
А. Я. Ваганова исемендәге Рус балеты академияһы[d]
Уҡыусылар Manuel Legris[d]
Рәсми сайт nureyev.org
Commons-logo.svg Нуриев Рудольф Хәмит улы Викимилектә

Йөкмәткеһе

БиографияһыҮҙгәртергә

Рудольф Хәмит улы Нуриев 1938 йылдың 17 мартында тыуған.

ХәтерҮҙгәртергә

  • Рудольф Нуриевҡа һәйкәл Башҡорт опера һәм балет театры янындағы аллеяға ҡуйыла. Уның авторҙары — скульптор Владимир Лобанов һәм архитектор Леонид Дубинский[8].
  • 2018 йылдың 7 ноябрендә Ҡазандың Муса Йәлил исемендәге опера һәм балет театры эргәһендәге скверҙа күренекле бейеүсе һәм балетмейстер Рудольф Нуриевҡа һәйкәл асылды[9].
  • Башҡортостандың баш ҡалаһы Өфөләге хореография колледжы Рудольф Нуриев исемен йөрөтә.
  • Башҡорт дәүләт опера һәм балет театры бинаһында 1993 йылдың мартында «Был сәхнәлә 1953-55 йылдарҙа ХХ быуаттың күренекле бейеүсеһе Рудольф Нуреев үҙенең ижади юлын башланы» тигән һүҙҙәр яҙылған таҡтаташ асылды.
  • Рудольф Нуриев тураһында «Визит» фильмының презентацияһы үтте
  • Мәскәүҙә, Башҡортостандың Рәсәй Президенты ҡарамағындағы тулы хоҡуҡлы вәкиллегендә «Рудольф Нуриев. Хыялындағы утрау» тулы метражлы документаль фильмының презентацияһы уҙҙы. Картинала 20 быуаттың бөйөк бейеүсеһе һәм хореографы Рудольф Нуриевтың Төркиә менән бәйле тормошо хаҡында бәйән ителә. Кино белгестәре һәм тәнҡитселәре гильдияһы премияһының махсус бүләгенә лайыҡ булған фильмды күрһәтеүҙә уның авторҙары — ҡуйыусы-режиссер Евгения Тирдатова, монтажлау режиссеры Борис Мнухин, продюсерҙарҙың береһе Константин Серебряков ҡатнашты[10].
  • 2018 йылдың 17 мартында «Рәсәй-Мәҙәниәт» телеканалы бөйөк бейеүсенең 80 йыллығына «Рудольф Нуриев. Танец к свободе» фильмын күрһәтә[11].

Сәхнәләге ролдәреҮҙгәртергә

  • «Лебединое озеро» — принц Зигфрид, Ротбарт
  • «Щелкунчик» — Дроссельмейер, Принц
  • «Спящая красавица» — Синяя птица, принц Флоримунд (Дезире)
  • «Маргарита и Арман» — Арман
  • «Баядерка» — Солор
  • «Раймонда» — соло в па-де-катр, Жан де Бриен
  • «Жизель» — Альберт
  • «Дон Кихот» — Базиль
  • «Корсар» — раб
  • «Ромео и Джульетта» — Ромео, Меркуцио
  • «Сильфида» — Джеймс
  • «Петрушка» — Петрушка
  • «Видение Розы» — Видение розы
  • «Шехеразада» — Золотой раб
  • «Послеполуденный отдых фавна» — Фавн
  • «Аполлон Мусагет» — Аполлон
  • «Юноша и смерть» — Юноша
  • «Блудный сын»
  • «Федра»
  • «Потерянный рай»
  • «Сильфиды» — Юноша
  • «Гамлет» — Гамлет
  • «Золушка» — Продюсер
  • «Интермедия»
  • «Лунный Пьеро» — Пьеро
  • «Люцифер» — Люцифер
  • «Идиот» — князь Мышкин
  • «Ореол»
  • «Песни странствующего подмастерья»
  • «Весна священная»
  • «Павана мавра» — Отелло
  • «Темный дом»
  • «Урок»
  • «Ночное путешествие» — Эдип
  • «Алая буква» — преподобный Димсдейл

ФильмографияҮҙгәртергә

  • 1972 — «Я — танцовщик» / I Am a Dancer
  • 1977 — «Маппет-шоу»
  • 1977 — «Валентино» / Valentino
  • 1983 — «На виду» / Exposed

Документаль фильмдарҮҙгәртергә

  • 2015 - «Рудольф Нуреев. Остров его мечты». Реж. Евгений Тирдатов.[12]

ПостановкаларҮҙгәртергә

  • 1964 — «Раймонда»
  • 1964 — «Лебединое озеро»
  • 1966 — «Дон Кихот»
  • 1966 — «Спящая красавица»
  • 1966 — «Танкред»
  • 1967 — «Щелкунчик»
  • 1977 — «Ромео и Джульетта»
  • 1979 — «Манфред»
  • 1982 — «Буря»
  • 1985 — Washington Square
  • 1986 — Сюита Баха
  • 1988 — «Золушка»
  • 1992 — «Баядерка»

ИҫкәрмәләрҮҙгәртергә

  1. VIAF — 2012.
  2. 2,0 2,1 Немецкая национальная библиотека, Берлинская государственная библиотека, Баварская государственная библиотека et al. Record #118589024 // Общий нормативный контроль (GND) — 2012—2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 идентификатор BNF: асыҡ мәғлүмәт платформаһы — 2011.
  4. 4,0 4,1 Encyclopædia Britannica
  5. 5,0 5,1 SNAC — 2010.
  6. 6,0 6,1 Internet Broadway Database — 2000.
  7. 7,0 7,1 filmportal.de — 2005.
  8. Өфөлә урындағы скульпторҙар эшләгән Рудольф Нуриев һәйкәлен опера театры янында ҡуялар. «Башинформ» мәғлүмәт агентлығы, 2019 йыл, 18 февраль (Тикшерелгән 19 февраль 2019)
  9. Ҡазанда Рудольф Нуриевҡа һәйкәл астылар. «Башинформ» мәғлүмәт агентлығы, 2018, 8 ноябрь (Тикшерелгән 9 ноябрь 2018)
  10. Мәскәүҙә «Рудольф Нуриев. Хыялындағы утрау» фильмының презентацияһы үтте. «Башинформ» мәғлүмәт агентлығы, 2017, 22 март (Тикшерелгән 22 март 2017)
  11. «Башинформ» мәғлүмәт агентлығы, 2018, 16 март (Тикшерелгән 17 март 2018)
  12. Сетевое издание «РИА Новости» Премьеры недели: триллер от Тома Форда и документалка про Нуреева (рус.) (Тикшерелгән 8 декабрь 2016)

ӘҙәбиәтҮҙгәртергә

ҺылтанмаларҮҙгәртергә